Pagini

Ce sunt galmele la anvelope, cum si de ce apar

Ce sunt galmele la anvelope si de ce apar


Galma este o umflatura care apare pe lateralul anvelopei ca urmare a rupturii structurii metalice interioare sau ca urmare a deformarii plastice.
In cele mai multe cazuri galma apare pe o anvelopa cand se trece cu viteza peste o groapa, atunci cand nereusind sa o evite soferul incearca sa incetineasca dar franeaza brusc in groapa si astfel loveste pneul intr-un punct fix si la urcarea brusca a bordurilor.
Deformarile plastice apar atunci cand autovehiculul sta prea mult in parcare si astfel toata greutatea masinii apasa pe o singura parte a anvelopei.
Sunt foarte rare cazurile in care apar galme sau vergeturi din cauza unui defect de fabricatie, caz in care producatorul il despagubeste pe client; in alte cazuri pot aparea galme, rupturi sau explozii la anvelope atunci cand nu se tine cont de indicele de greutate dar asta se intampla mai des in cazul transportatorilor de marfa.

Se mai pot folosi anvelopele cu galme?

Teoretic anvelopa cu galma trebuie inlocuita pentru ca poate ceda oricand.
Practic puteti folosi mult si bine o astfel de anvelopa daca mergeti mai mult in oras, si daca nu va deranjeaza faptul ca roata este in permanenta dezechilibrata (ceea ce inseamna trepidatii in volan si in cazul utilizarii pe termen lung aparitia unor defectiuni la autovehicul).
Mult mai periculos este la rularea cu viteze mari, cand anvelopa poate exploda si se poate pierde controlul directiei autovehiculului.

Multe galme sau ciupituri pot aparea pe partea ascunsa a anvelopei, cea care nu se vede atunci cand este montata pe masina si de aceea este recomandat sa verificati periodic starea anvelopelor.

Barum Bravuris 3HM

Noua anvelopa de vara Barum Bravuris 3HM - O anvelopa care dureaza o perioada lunga de timp

Barum Bravuris 3HM este un pneu cu model asimetric al benzii de rulare, destinat autoturismelor din gama mica, medie si de lux.
Bravuris 3HM este succesorul cunoscutului model Bravuris 2, dar spre deosebire de acesta, este produs intr-o gama mult mai mare de dimenisuni (14-20 inchi ).

Barum Bravuris 3HM este conceput sa ofere conducatorilor auto o experienta placuta in conditii de siguranta. Producatorul a anuntat ca aceasta anvelopa are o perioada lunga de utilizare, datorita profilului si materialelor utilizate, care asigura o uzura foarte lenta de-a lungul vietii. Abrevierea HM provine de la High Mileage. Tehnologia avansata utilizata ofera anvelopei o viata mai lunga, dar mentine in acelasi timp perfomante bune pe drumuri ude sau uscate, pe toata durata de utilizare.
Modelul modern al benzii de rulare este asimetric, cu caneluri late pentru evacuarea apei, ce asigura stabilitate excelenta in conditii de umiditate extrema si risc redus de acvaplanare; blocurile exterioare rigide ofera stabilitate si menevrabilitate in timpul virajelor; noul compus al benzii de rulare cu aditiv de siliciu combinat cu modelul asimetric asigura rezistenta scazuta la rulare si zgomot redus, chiar si la viteze mari.


Faptul ca noul Bravuris 3HM va fi disponibil in toate dimensiunile si indicii de viteza adecvati pentru modelele noi autovehicule de brand premium cum ar fi Mercedes si Porsche, indica directia spre care se indreapta producatorul de anvelope Barum (brand detinut de Grupul Continental) care pana de curand era orientat mai mult spre segmentul Skoda.

Ceea ce este sigur este faptul ca noua anvelopa de vara Barum Bravuris 3HM ofera un excelent raport pret-performanta si se poate presupune ca va fi foarte ceruta de soferi in aceasta primavara.

Conform Etichetarii Europene, Barum Bravuris 3HM este cotata, la majoritatea dimensiunilor, cu E pentru nivelul de consum, C pentru nivelul de aderenta pe caroabil umed si nivel de zgomot intre 71-73dB.



Presiunea cu azot

Avantajele umflarii anvelopelor cu azot

Aerul comprimat - metoda traditionala pentru umflarea anvelopelor - contine oxigen (21%) si azot (78%). Cauciucul anvelopei este ca o membrana, prin care oxigenul trece catre exterior (permeaza) de trei ori mai repede decat azotul. Ca rezultat, scurgerea treptata a oxigenului prin peretii cauciucului conduce la dezumflare; aceasta, la randul ei, conduce la o crestere a uzurii benzii de rulare, scade siguranta si confortul si creste consumul. In plus, aerul comprimat are un grad inalt de umezeala, care poate accelera ritmul de coroziune al anvelopei.

Azotul in anvelope

Azotul este folosit in anvelope pentru a evita pierderile prin peretii anvelopei, care rezulta in dezumflare. Motivul pentru care este folosit azotul il reprezinta faptul ca este usor de produs, nu arde, nu are miros si este in procent mare in componenta aerului atmosferic.
Diferenta dintre presiunea din anvelopa si presiunea atmosferica face ca oxigenul sa treaca de la interior la exterior prin anvelopa. Daca am putea creea aceeasi concentratie de oxigen afara si inauntrul anvelopei (presiune partiala egala), oxigenul nu ar mai fi fortat sa se infiltreze prin peretele anvelopei.

Folosirea azotului in anvelope mentine presiunea corecta si reduce toate problemele asociate cu dezumflarea.

Umflare corecta versus dezumflare


Umflarea corecta este deosebit de importanta cand luam in considerare durata de viata a anvelopei si performanta acesteia. Nu este intotdeauna posibil sa te uiti la o anvelopa si sa detectezi dezumflarea. Totusi, dezumflarea poate cauza probleme legate de anvelopa. Asa cum presiunea determina capacitatea de incarcare a anvelopei, dezumflarea rezulta intr-o anvelopa supraincarcata. O umflare insuficienta duce la cresterea consumului de combustibil, manevrare greoaie si cresterea fortelor mecanice din cauciuc, care se supraincalzeste si poate exploda.

Avantajele presiunii cu azot:

  • Stabilitatea presiunii timp indelungat;
  • Etanseitate si manipulare mai buna;
  • Reducerea consumului de combustibil;
  • Durata de viata mai lunga a anvelopei;
  • Cresterea sigurantei in exploatare; se reduce posibilitatea unei explozii a anvelopei pe sosea pentru ca temperatura este redusa in timpul rulajului;
  • Eliminarea oxidarii in interiorul anvelopei;
  • Eliminarea alarmelor false ale senzorilor de presiune din anvelope;
  • Emisii scazute de CO2.

Utilizarea azotului pentru presurizarea anvelopelor este o practică frecventă in statele occidentale, in SUA, Japonia si in alte zone dezvoltate
Azotul si-a dovedit eficienta in presurizarea anvelopelor de-a lungul zecilor de ani de cand este folosit in Formula 1, cursele NASCAR, industria militara si in aviatie. Progresul tehnologiei a facut posibila producerea si utilizarea azotului pe scara larga, iar acum orice consumator are acces la aceste avantaje.

De utilizarea azotului pot beneficia toate tipurile de autovehicule, in orice anotimp. Mentinerea presiunii constante cu azot intretine anvelopele intr-o conditie optima, datorita eliminarii umezelii si a aerului cu impuritati.

Eu sincer, inca nu m-am convins de beneficiile presiunii cu azot; si asta poate pentru ca am solicitat aceasta procedura doar la ultimul schimb de anvelope si inca nu am observat nici o modificare in timpul sofatului, dar este adevarat ca in 3 luni nu am avut nevoie sa refac presiunea.

Sursa: www.azot.ro