Pagini

Hakkapeliitta R2 si Hakkapeliitta R2 SUV



Noile anvelope de iarna Nokian –Hakkapeliitta R2 si Hakkapeliitta R2 SUV pentru cele mai dure conditii de iarna

Nokian Hakkapeliitta R2

Nokian Hakkapeliitta R2 - Confort nordic

Nokian Hakkapeliitta R2 SUV
Noua anvelopa de iarna nordica Hakkapeliitta R2 -  este alegerea perfecta pentru soferii care apreciaza confortul  si  protejarea mediului. Rezistenta extrem de redusa la rulare aduce economii de combustibil si emisii mai reduse de dioxid de carbon. Rezistența la rulare este de peste 5 procente mai mică decât cea a predecesorului Hakkapeliitta R , care a zdrobit deja competiția cu eficiența de combustibil superioara. In plus, s-a pus accent pe imbunatatirea manevrabilitatii pe gheata, zapada si drumuri ude, fapt ce ofera siguranta in timpul sofatului. Hakkapeliitta R2, cu compus de cauciuc de noua generatie, un profil imbunatatit la benzii de rulare si Cryo Crystal Concept, a reuseste, conform testelor independente, sa se opreasca cu 10 m mai devreme ( la rularea cu viteze de peste 80 km/h) decat Hakkapeliitta R , care este deja cunoscut pentru aderenta excelenta pe gheață. ( la rularea cu viteze de peste 80 km/h).




Nokian Hakkapeliitta R2 SUV – Confort si stabilitate nordica
Pentru vehiculele sportiv-utilitare există acum noua anvelopă Nokian Hakkapeliitta R2 SUV cu confort nordic şi stabilitate maximă. Aceasta îmbină aderenţa puternică de iarnă cu manevrabilitatea precisă care face şofatul o adevărată plăcere; foloseste inovatii comune cu Nokian Hakkapeliitta R2.

Inovatiile anvelopelor Hakkapeliitta R2 si Hakkapeliitta R2 SUV

Purified Oils
Amestecul de cauciuc din aceste noi anvelope creeaza aderenta exceptionala pe gheata,zapada si drumuri umede si uzura redusa la conditii de drum diferite.
Noul compus de iarna pe baza de siliciu dezvoltat  pentru o mai buna prindere a anvelopei de suprafata de rulare functioneaza in conditii de siguranta atat pe carosabil umed cat si pe polei. Uleiul de rapita face legatura intre siliciu si cauciucul natural pentru ca acestea din urma sa lucreza eficient impreuna in lupta cu riscurile de alunecare pe zapada si gheata.
Proportia de cauciuc natural din noile anvelope Hakkapeliitta R2 afost crecuta semnificativ. Aceasta crestere are un efect decisiv pozitiv asupra aderentei in conditii exteme de iarna deoarece cauciucul natural are proprietati stabile la temperaturi diferite. Astfel compusul benzii de rulare ramane stabil indiferent de variatiile de temperatura si tipul de carosabil.
Canelurile lustruite lucreaza eficienta la evacuarea apei si noroiului colectat in timpul rularii pe carosabil si lupta eastfel eficient impotriva acvaplanarii si alunecarii pe drumurile instabile.
Noul concept Cryo Crystal: aderenta optima
Conceptul Cryo Crystal ofera o crestere a aderentei laterale si longitudinale. Particulele de prindere tari ca diamantul,cu aspect de cristal cu multe taisuri imbunatateste aderenta pe gheata. 
Grip claws and pump sipes: asigura o tinuta stabila de drum
Ghearele de prindere situate în șanțurile dintre blocurile benzii de rulare imbunatatesc aderența pe zăpadă și gheață, mai ales în timp franarii si accelerarii. În plus față de ghearele de prindere, agilitatea de agatare de zapada  este sustinuta de marginile zimțate de pe suprafețele laterale slr blocurilor centrale din banda de rulare.
Sipes activators sustin si ei siguranta pe timp de iarna si sunt inclusi atât în ​​zona umerilor și cat si in centrul benzii de rulare. Canelurile poma de tip buzunar situate in umarul benzii de rulare disperseaza apa de pe suprafata drumului asigurand astfel aderenta stabila si sigura. Volulum crescut de caneluri pompa imbunatatesc aderenta pe teren umed.
Slush claws: un plus de siguranta pe noroi si gheata
Pentru a preveni alunecarea pe noroi, elemente ascutite in forma de triunghi au fost proiectate in zona umarului. Ghearele de noroi din zona umarului permit aderenta optima chiat si in noroi gros pentru a preveni acumularea de noroi intre blocurile benzii de rulare.
DSI & WSI Indicators
Nokian Tyres a dezvoltat sistemul patentat DSI (Indicator de siguranţă), care indică cu acurateţe adâncimea profilurilor anvelopelor. Numerele de pe suprafaţa de rulare indică clar adâncimea rămasă a profilurilor măsurată în milimetri şi se stabileşte astfel dacă anvelopele prezintă siguranţă pentru condus. Numerele dispar unul câte unul pe măsură ce anvelopa se uzează.
Numerele de pe suprafața centrală a anvelopei indica cât de mult din adâncimea canalului principal rămâne pe suprafața de rulare.
Simbolul WSI  - Fulgul de nea – indicator al sigurantei iarna  rămâne vizibil la o adâncime a canelurii de patru milimetri. Odata ce fulgul de zăpadă nu se mai vede, utilizatorul trebuie să cumpere anvelope noi de iarnă pentru a asigura o securitate eficienta
 Information Field
Peretii laterali ai anvelopei sunt indicatii privind locatia ( pe ce pozitie a autivehicului se monteaza sau au fost montate sezonul trecut  ) si presiunea. Zona de informatii permite inregistrea presiunii corecte de umflare si locul de montare in timpul schimabrii anvelopelor. Confotul si siguranta sunt imbunatate in continuare de o noua sectiune carepoate fi folosita pentru a inregistra cuplul de strangere a prezonelor.

Varianta Run Flat
Poti opta pentru varianta RFT a anvelopelor Hakkapeliitta R2 pentru unele dimensiuni.
Poti conduce cu o anvelopa (de tip Run Flat ) pe pana, pe o distanta de aproximativ  50 km daca masina este incarcata sau pana la150 km daca autovehiculul transporta doar soferul. Este recomadata o viteza de maxima de 80 km.h, dar pe carosabil alunecos viteza sa nu depaseasca 50 km/h. Din motive de siguranta, anvelopele RFT trebuie montate numai pe masini cu monitorizare a presiunii aerului, care este integrata în sistemul informatic sau alt sistem care avertizează cu privire la modificările de presiune și un sistem de management de stabilitate (ESP).

Anvelopa de iarna Lapponia W SUV


Noua anvelopa de iarna Lapponia W SUV

Pe piata de anvelope din Romania a aparut o noua anvelopa de iarna-Lapponia W SUV destinata autovehiculelor de tip SUV; o anvelopa comercializata (cel putin deocamdata) la un pret mai avantajos decat cel al celorlalte marci economice europene.
Lapponia Tyres reprezinta gama de anvelope economice (concluzie la care am ajuns in urma examinarii preturilor) a renumitului producator finlandez de anvelope Nokian Tyres.
Anvelopele Lapponia sunt fabricate in Rusia sub licenta Nokian.
Lapponia W SUV este o anvelopa de iarna versatila ce ofera o aderenta excelenta pe drumurile acoperite de zapada,gheata sau noroi.. Cu proprietățile sale echilibrate si stabile noua anvelopa ofera de asemenea stabilitate si pe carosabil uscat.
La o examinare rapida putem observa asemanarea izbitoare dintre profilul anvelopei Lapponia W SUV si cel al cunoscutelor anvelope Nokian W+ si Nokian WR SUV.

Caracteristicile anvelopei Lapponia W SUV


Rizurile dese de pe blocurile benzii de rulare sustin aderenta pe gheata si zapada, asigurand manevrabilitate si stabilitate superioara. Acest aspect ne duce cu gandul la tehnologia Hakasiping aplicata anvelopelor Nokian W+ si Nokian WR SUV.


Sistemul ( DSI - Indicator de siguranţă) care indica cu acuratete adancimea profilului anvelopei. Numerele de pe suprafata de rulare indica clar adancimea ramasa la profil si este masurata in milimetri; astfel se stabileste daca anvelopele prezinta siguranta pentru condus. Numerele dispar unul cate unul pe masura ce anvelopa se uzeaza;cand cifra 8 nu mai este vizibila e timpul sa va pregatiti pentru achizitionarea unor anvelope noi.


Anvelopa simetrica cu profil in forma de sageata pentru o buna stabilitate si tractiune puternica pe carosabil alunecos;

Caneluri circumferentiale largi cu scopul de a elimina eficient apa si noroiul de sub anvelopa, inlaturand riscul acvaplanarii;

Umeri robusti pentru stabilitate in viraje.


Mai jos puteti vedea asemanarile dintre anvelopele Lapponia W SUV si Nokian W+.




Cum recunosti anvelopele de iarna

Cum recunoastem o anvelopa de iarna dupa nume, profilul benzii de rulare sau marcaje



Am observat ca multi inca nu stiu sa deosebeasca o anvelopa de iarna de o anvelopa all season, sau mai grav, de una de vara.

Exista persoane care doresc sa isi ,,incalte’’ masina cu anvelope pentru sezonul rece dar, paradoxal, nu vor sa fie inscriptionate M+S, crezand ca anvelopele ce poarta marcajul MS sunt anvelope all seasons. Toate anvelopele de iarna poarta marcajul M+S (Mud&Snow).
Trebuie sa stim ca iarna putem utiliza, si este cel mai recomandat, anvelope de iarna dar si anvelope care au un profil mai ,, bland’’ dar care au obligatoriu si ele inscriptionat M+S, marcaj care atesta faptul ca producatorul garanteaza ca respectivele anvelope se pot utiliza in siguranta si pe vreme rece.
Daca la turisme e mai indicat sa utilizam in conditii de vreme rece strict anvelope de iarna in defavoarea celor all seasons (deoarece exista anvelope allseason cu un profil clar asemanator celor de vara dar care sunt marcate MS, fapt ce ne va ajuta doar sa fim conform legii, dar nu ne va ajuta la deplasarea pe carosabil acoperit de zapada si gheata), problema se schimba in cazul anvelopelor de tip 4X4/SUV, autovehicule care in general au anvelope mai cramponate pentru a face fata condusului pe teren accidentat si/sau noroi; o anvelopa destinata pentru autovehiculele destinate deplasarii pe teren mixt sau off-road este special conceputa sa ruleze pe noroi si teren accidentat, asa ca este normal ca omologarea MS sa fie primita pe merit, pentru ca un pneu care ajuta o masina sa se deplaseze cu usurinta prin noroi o va ajuta cu siguranta si sa se deplaseze pe zapada.

In cele ce urmeaza vom incerca sa explicam, celor ce nu stiu, cum sa recunoasca o anvelopa de iarna.

Recunosterea anvelopelor de iarna dupa nume


Anvelopele de iarna poarta in general in denumire un cuvant de genul snow, ice, kristall, frigo, winter si polaris, cuvinte care ne duc cu gandul la iarna, zapada, frig si gheta.
Ex.: Michelin Alpin A4, Pirelli Ice&Snow, Pirelli Winter Snowcontrol, Continental ContiWinterContact TS 850, Dunlop Winter Response 2, Debica Frigo HP, Barum Polaris 3, Riken Snowtime si lista poate continua dar nu cred ca este cazul.

Recunoasterea anvelopelor de iarna dupa marcaje

Aici ii vom lasa pe expertii de la Continental sa ne explice ce marcaje trebuie sa vedem inscriptionate pe o anvelopa de iarna:

Simbolul M+S
 
“Anvelopa de zapada” inseamna o anvelopa cu un profil al caii de rulare, compoziţie sau structura proiectate în principal pentru a obtine, în conditii de carosabil acoperit cu zapada, performante superioare anvelopelor normale, referitor la abilitatea de a porni sau a mentine vehiculul în miscare.

Simbolul ,,Fulgului de nea'' 
Marcajul "Fulgului de nea" identifica anvelopele de iarna in concordanta cu standardele industriei producatoare de anvelope bazate pe definiţiile Nord Americane ale anvelopei de iarna. Aceste anvelope asigura performante ridicate la siguranta si controlul autovehiculului pe zapada, gheata sau in general la teste efectuate la temperaturi scazute.


Caz special anvelope 4x4/SUV
Multe SUV-uri şi vehicule pentru Off-road sunt echipate cu anvelope marcate cu simbolul “M+S”. Motivul pentru acest lucru este că aceasta categorie de anvelope a aparut initial in Statele Unite ale Americii unde anvelopele pentru toate anotimpurile cu marcajul “M+S” sunt obisnuite. In cadrul portofoliului Continental acest exemplu se aplică liniilor de produs ContiCrossContact LX, ContiCrossContact LX Sport sau Conti4x4Contact.
Marcajul M+S este definit oficial în directiva europeana ca: “o anvelopa cu un profil al caii de rulare si o structura care asigura o performanta mai buna pe zapada decat cele ale unei anvelope normale”. Asadar perfomantele unei anvelope marcate cu simbolul “M+S” nu sunt definite sau masurate.
Performantele pe zapada al anvelopelor de iarna sunt specificate în America de Nord cu asa numitul simbol al “Fulgului de nea”. Doar anvelopele care corespund sau depasesc aceste cerinte pot sa fie marcate cu simbolul “Fulgului de nea”.

Recomandarea Continental
Chiar dacă anvelopele marcate cu M+S  sunt recunoscute prin lege în unele tari europene ca fiind anvelope de iarna Continental recomanda folosirea în conditii de iarna a anvelopelor cu simbolul “Fulgului de nea” si cu o adancime a profilului de minim 4mm.

Recunoasterea anvelopelor de iarna dupa modelul benzii de rulare


Anvelopele de iarna au in general un profil mai pronuntat, mai agresiv cu caneluri special create pentru a putea musca din zapada si muchii ascutite pentru aderenta pe carosabil acoperit de polei si gheata.

Sfat : Chiar daca va echipati autovehiculul cu anvelope de iarna , chiar si cu cele mai bune, trebuie sa tineti cont de faptul ca un pneu bun de iarna nu garanteaza faptul că nu vor fi deloc probleme pe drumurile inzapezite. Cauciucurile de iarna sunt foarte eficiente dar, se poate circula in conditii normale cand grosimea stratului de zapada nu este mai mare de 10-15 cm pentru autoturisme sau 20 de centimetri pentru masinile SUV / 4X4;  de asemenea trebuie sa circulati cu viteaza redusa chiar si pe drumurile acoperite cu un strat mai mic de zapada, caz in care carosabilul poate fi foarte alunecos.