Pagini

Ce reguli trebuie sa respecte vulcanizarile

Ce conditii legale trebuie sa respecte un service de roti 

Inainte de a duce masina la vulcanizare trebuie sa urmariti urmatoarele aspecte:

Legalitatea functionarii

 

Orice service auto, indiferent de serviciile oferite trebuie sa fie autorizat RAR. Autorizatia RAR trebuie sa fie expusa intr-un loc in care sa poata fi usor observata.

Verificarea sigurantei produselor care sa nu puna in pericol viata sau sanatatea utilizatorilor

 

- Buletine de verificare metrologica pentru instrumentele folosite: manometru presiune, subler adancime (cu care se masoara adancimea profilului anvelopei) si cheie dinamometrica, care trebuie sa fie utilizata la strangerea prezoanelor in service.

AICI puteti afla despre importanta utilizarii cheii dinamometrice

 - Garantie pentru lucrarile efectuate (care este diferita fata de garantia primita la cumpararea bunurilor ca jante, anvelope etc.; practim trebuie sa primiti 2 garantii daca cumparati si montati anvelopele in acelasi service, si chiar 3 in cazul in care achizitionati si jante); pe ''garantia pentru montaj'' trebuie sa fie notate detaliat toate lucrarile efectuate, materialele folosite, presiunea cu care s-au umflat anvelopele si cuplul de strangere a prezoanelor. Certificatele de garantie trebuie sa fie semnate si de beneficiarul lucrarilor, in acest fel clientului ii este clar ce servicii au fost prestate si daca i-au fost respectate intocmai cerintele.

Afisarea preturilor

 

Este obligatorie afisarea preturilor cu TVA inclus pentru toate serviciile oferite intr-un service; astfel clientul isi poate face un calcul inainte de a solicita efectuarea serviciilor si evita riscul unei surprize neplacute in momentul platii; nu cred ca mai este cazul sa discutam despre obligativitatea emiterii facturii si/sau bonului fiscal pentru orice plata pe care o efectuati.

Sfaturi la cumpararea si inlocuirea  anvelopelor in  unitatile de vulcanizare:

 

• Unitatea de vulcanizare trebuie sa va informeze  daca in cursul interventiei un element  se poate defecta sau este defect si exista riscul unei defectiuni iminente (care poate constitui un risc pentru securitatea dumneavoastra) si  pentru a obtine acordului de reparare;
• Unitatea de vulcanizare  are obligatia sa va restituie piesele inlocuite;
• Daca veti cumpara anvelope din service-uri trebuie avut in vedere:
- sa nu prezinte taieturi profunde, crapaturi, deteriorari, uzura neuniforma pronuntata (pentru anvelope second hand);
- adancimea profilului principal ( zona centrala de ¾ din latimea benzii de rulare) sa fie minim 4 mm atat pentru anvelopa de vara, cat si pentru anvelopa de iarna (pentru anvelope second hand);
- anvelopele noi nu trebuie sa prezinta urme de montaj sau de rulare (adancimea profilului unei anvelope noi este intre 7-9mm)
- informatiile de baza continute pe peretele lateral (flancul) anvelopei referitoare la marcajele producatorului sa fie vizibile:
●  latimea sectiunii anvelopei in mm;
●  caracteristici de iarna (simbolul de iarna);
●  diametrul jantei in inch;
●  denumirea marcii si profilului anvelopei.
- acordarea garantiei de conformitate de minim 2 ani la anvelopele noi si minim 1 an la anvelopele second-hand.

Sursa: Biroul de presa ANPC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu